luni, 19 iulie 2010

Cand depasim alta masina

Cea mai importanta lege nescrisa pe care o pot enunta in aceste pagini este urmatoarea: Relaxeaza-te! Nu ai voie sa conduci agitat, nervos, agresiv. Atentie! Relaxarea soferistica nu inseamna visare sau distragere a atentiei. Este vorba de relaxare pentru a te concentra! Relaxare pentru a conduce in asa fel incat sa nu incurci. Dincolo de prejudecati si orgolii trebuie sa comunici ferm intentiile tale partenerilor de trafic.
De multe ori, tonul soferistic pe strazile capitalei noastre te impinge sa ataci, sa fii primul. Parca e ceva in atmosfera care te transforma in bestie pe patru roti. La polul opus este starea in care gandesti aiurea, la orice numai la locul si momentul prezent nu. Ei bine, trebuie sa-ti recunosti aceste doua stari ca fiind sursa accidentelor pe strazi.
Cand e cel mai bun moment in trafic sa depasim? Raspunsul la aceasta intrebare e al naibii de subiectiv. Depaseste cand ai feeling. Daca starea de spirit iti permite, daca flerul tau spune ca poti mai repede iar in calea ta intalnesti numai situatii favorabile, depaseste. Sigur, smooth, fara sa claxonezi si fara sa fii claxonat. Daca nema putirinta, stai la coada cuminte si vei fi rasplatit data viitoare.
Va spuneam de nordici. Danezii, prin excelenta nu depasesc. Ei stau frumos la cozi absolut imposibil aliniate, cu distante matematic egale intre masini, zambind subtire cand un outsider nerabdator face altfel. Nu-i de-al nostru, gandesc, va ajunge la politie sau la spital, cat de curand. Ma intreb, se respecta unii pe altii sau o fac doar de frica amenzilor uriase? Un amic danez imi spunea, cu fina ironie: “Voi aveti multa indemanare, sunteti viruozi ai volanului. La noi e interzis sa fii virtuoz!”. “In fond, suntem unitari in diversitate”, i-am raspuns.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu