luni, 19 iulie 2010

Legile nescrise ale soferilor

Prima lege soferistica nescrisa este: lasa-te condus de fluxul strazii. Accepta si binele si raul, nu te opune firescului, nu gandi in termeni de castig - pierdere. Oscilatia talpii piciorului tau intre frana si acceleratie este un switch decisional care te defineste: esti ceea ce faci. Azi sunt visator la volan trebuie sa cedez cu eleganta celui care vrea “sa-mi ia fata”. Acum mi-a trecut visarea, sunt vigilent, lucid si sprinten, ma bag si uite ca ma lasa el! Semnalizez elegant cu luminile de avarie. Frumos! S-a suparat cineva?
A doua lege: invata drumul, familiarizeaza-te cu ruta. Nu exista reteta, stim doar ca trebuie sa ne adaptam. O intersectie mare in Bucuresti, prima oara cand treci pe acolo e o loterie. A doua oara te recunoaste, e mai indulgenta. A treia oara iti spune clar ce sa faci iar a patra oara te premiaza, esti de-al ei. Nici un GPS din lume nu te poate ajuta daca vrei sa ai fluenta si coerenta in deplasare. Doar cunoasterea traseului pe care circuli.
A treie lege importanta este: intelege-l pe aproapele tau sofer ca pe tine insuti. Cand conduci cu gandul la celalalt, nu-ti mai trebuie legi. Pune-te in locul lui! Nu este disciplina de partid, nu este corectitudine politica. Vei primi exact ce vei da exact atunci cand vei cere, la randul tau.
Si acum voi enunta o lege care, cel putin in Danemarca ar crea indignare. Prudenta nu te scuteste de responsabilitate! Prudenta, mama intelepciunii, are tendinta sa se transforme foarte repede in indecizie, care este cea mai paguboasa alternativa in trafic. "Imprudenta" e mai sigura. Numele e doar semantica, putem s-o denumim “o prudenta mai inalta”. Iti faci planul inainte de a pleca, vizualizezi tot traseul ca si cand l-ai fi parcurs deja, stii tot timpul ce face masina din fata, anticipezi si decizi. Nu deranjezi pe nimeni, nu esti deranjat. Intuiesti si rezolvi. Crisparea la volan te baga in incurcaturi, te scoate din fluxul normal al strazii. Ritmul tau propriu este cel care te face invulnerabil, nu balbaiala si dorinta de a fi perfect. Nu poti fi niciodata corect cu toata lumea in trafic, dar poti avea bun simt si buna intelegere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu