luni, 19 iulie 2010

Teorema sofatului sigur

Unora nu li se intampla nimic toata viata. Pentru altii condusul masinii reprezinta de departe cel mai mare pericol cand pleaca de acasa. Cum va spuneam, eu cred ca doar din frica se nasc accidentele. Desi nu trebuie sa lupti cu aceasta frica. Trebuie doar sa conduci mai mult. Fiecare deplasare sigura intareste imaginea unei deplasari sigure.
Statistica a demonstrat ca soferii care se deplaseaza cu viteze mici sunt mai implicati in accidente decat soferii care se deplaseaza cu viteze relativ mari. Personal, sunt mai atent cand conduc cu viteza. Cand conduc incet, mi se pare ca am timp sa ma gandesc la mai multe lucruri in acelasi timp. Dar “statisticile reprezinta unele dintre cele mai periculoase lucruri despre trafic”, spune un cercetator britanic. El completeaza: “intelegerea riscurilor reprezinta o stiinta avansata”. Bine-ar fi sa se studieze si in scoli. Iata o intrebare capcana a acestui cercetator: “privim in directia in care conducem sau conducem in directia in care privim?” Probabil toate simturile conteaza, nu doar privirea. Intregul nostru corp ne ajuta la condus prin inteligenta pe care o detine. Desigur, nu ne uitam in directia care trebuie din cauza gandurilor aiurea. Cum gestionam ce gandim? Trebuie sa fim prezenti in corpul nostru la volan, altfel reactia tandemului corp-masina apare cu intarziere.
Disciplina stricta versus indisciplina creativa? Nu. Fara versus. Nu e nici o contradictie. Ambele coexista. Realitatea nu este logica, e doar realitate. Poti muri cu dreptatea in mana sau poti scapa miraculos dintr-un accident “mortal”. Realitatea nu e dreapta. Soseaua nu e pista de concurs dar nici joc pe calculator. Recunoastem civilizatia in cozile disciplinate de masini, totodata creativitatea in trafic salveaza vieti. Poate avem menirea ca popor soferistic de a imbina cele doua aspecte: formalul si informalul, de a uni constructiv respectul legii si conducerea creativa intr-un sistem viu, fiabil si functional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu